Wiele technik i rozwiązań, które na całym świecie stosowane są już od dawna, w Polsce pojawia się później. Jednym z nich jest Lean Production, którego nazwę tłumaczy się jako odchudzoną produkcję. Obecnie jest to coraz popularniejsze ze względu na rozwój rynku i szybko zmieniające się na nim realia i potrzeby.
Autorami tej strategii są Japończycy, którzy jej podstawy stworzyli jeszcze przed II wojną światową. Koncepcja ta działa przede wszystkim według pięciu reguł.
Po pierwsze należy odpowiedzieć sobie na pytanie, co klienci uznają za atrakcyjne w danym produkcie.
Po drugie trzeba wyznaczyć spektrum wartości dla każdego z nich.
Trzecia zasada Lean Production dotyczy natomiast możliwie jak najlepszego połączenia kolejnych etapów. Według kolejnej reguły ważne jest, aby odbiorcy uzyskali, to czego się spodziewali i co jest zgodne z ich oczekiwaniami. Ostatnią rzeczą jest natomiast nastawienie na stworzenie jak najlepszego produktu.
Ponadto w Lean Production bardzo ważne jest stronienie od trzech podstawowych zjawisk: standaryzacji pracy, która nie jest niczym poparta, niezgodności działań oraz strat notowanych w czasie wytwarzania produktów. Pamiętać trzeba również, że uszeregowanie tych zjawisk jest stałe, ponieważ osiągnięcie wcześniejszego etapu jest konieczne do rozpoczęcia następnego. W Lean Production ważne jest również to, aby dążyć do jak największego ograniczenia niezbędnych w procesie produkcji zasobów. Nie chodzi tu jednak tylko o kwestie materialne, ale także na przykład o czas. Likwiduje się więc te procesy i działania, które są niewartościowe i nie przynoszą żadnej korzyści. Właśnie z tego względu wzięła się nazwa odchudzonej produkcji, która uszczuplona jest przede wszystkim o to, co jest w niej zbędne i niepotrzebne.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy